ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

26 Ιουνίου, 2024

Search
Close this search box.
βιβλίο

Τα είπε όλα ο Μάρξ;

5/5
ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ Ο ΜΑΡΞ

Τα είπε όλα ο Μάρξ;

Έτος έκδοσης: 1990
Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Δωρικός

Στο βιβλίο αυτό εκφράζεται η σύγκρουση στο θεωρητικό πεδίο με την αντίληψη ότι ο Μαρξισμός είναι επιστήμη, ενώ απλώς είναι μία επιστημονική μέθοδος για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων. Δεν είναι επιστήμη γιατί απλούστατα για να είναι επιστήμη, υποστηρίζει ο συγγραφέας, θα πρέπει να έχει δικό της αντικείμενο. Και τέτοιο ξεχωριστό αντικείμενο έρευνας δεν διαθέτει. Γιατί αν ειπωθεί ότι ερμηνεύει, ή ότι αναλύει, τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος ορθότερα από οποιαδήποτε άλλη θεωρία γιατί τα απομυθοποιεί και τα απαλλάσσει από ιδεαλιστικές ερμηνείες αποκαλύπτοντας τα πραγματικά αίτια, τότε απλούστατα ομολογείται ότι ο μαρξισμός δεν είναι ξεχωριστή επιστήμη, αλλά μια διαφορετική θεωρία και μια διαφορετική μέθοδος της ιστορίας που ερμηνεύει το παρελθόν και το μέλλον. Είναι μ’ άλλα λόγια μια άλλη επιστημονική μέθοδος της ιστορίας. Η επιστήμη είναι η Ιστορία και όχι ο μαρξισμός.

Το βιβλίο αυτό είναι η σύγκρουση στο θεωρητικό πεδίο με τους ισμούς, τη θρησκειοποίηση, δηλαδή, του μαρξισμού και του λεγόμενου λενινισμού, αλλά και μια σύγκρουση στο πρακτικό πεδίο εφαρμογής αρχών στο όνομα δήθεν του σοσιαλισμού, οι οποίες αναίρεσαν και αναιρούν το σοσιαλισμό.

Είναι τέλος μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του σοσιαλισμού αλλά και του καπιταλισμού στο σήμερα. Προσδιορισμού του σοσιαλισμού και κυρίως αν είναι αναγκαίος και γιατί.

Άλλα Βιβλία