ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

26 Ιουνίου, 2024

Search
Close this search box.

Ανδρέας Λεντάκης (1935-1997) – O Eπιστήμονας, Ο Στοχαστής

Ανδρέας Λεντάκης (1935-1997) – O Eπιστήμονας, Ο Στοχαστής

Ο Ανδρέας Λεντάκης υπήρξε διφυής προσωπικότητα με αντίστοιχου μεγέθους και σημαντικότητας πνευματικό έργο στους τομείς πολιτική, ιστορία, φιλολογία, αρχαιολογία, λογοτεχνία, αρχαιοελληνική γραμματεία και κοινωνική ανθρωπολογία

λεντάκης επιστήμονας

Το συγγραφικό του έργο αριθμεί περισσότερα από 30 βιβλία (ιστορικά, αρχαιολογικά, λογοτεχνικά (ποίηση), εθνολογικά και πολιτικά), καθώς και δεκάδες άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Καθηγητής επί χρόνια σε Σχολή Δημοσιογραφίας και συνεργάτης σε πανεπιστήμια. Δημοσίευσε πάνω από 450 λήμματα στην Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια και στην Εγκυκλοπαίδεια “Υδρία”.

λεντάκης επιστήμονας

Από τους σημαντικότερους τίτλους βιβλίων του αναφέρονται οι εξής: «Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα», το τελευταίο 4τομο πολυσήμαντο έργο του Α. Λεντάκη από τις Εκδ. Καστανιώτη, που ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να δει στην κυκλοφορία. «Οι νεοφασιστικές οργανώσεις στην νεολαία», πρωτοεκδόθηκε το 1963 από τη ΔΚΝ “Γρηγόρης Λαμπράκης”. Το βιβλίο-ντοκουμέντο «Οι Παρακρατικές Οργανώσεις και η 21η Απριλίου», ο «Τοτεμισμός», ποιητική συλλογή, η «Παλατινή Ανθολογία», η «Ιερά Πορνεία», «Ανακρέων και Ανακρεόντεια» (ποιητική μετάφραση), «Η καταστροφή της Μήλου το 18ο αιώνα», Αθήνα 1974 κ.α.

Υπήρξε εκδότης των περιοδικών «ΈΝΑ» και «ΔΥΟ», που απαγορεύτηκαν από τη δικτατορία και διευθυντής της εφημερίδας “Ελληνική Αριστερά” της ΕΔΑ από το 1976 έως το 1978. Δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (Νέα, Ελευθεροτυπία, Έθνος, Βήμα, Αυγή, Εξόρμηση, Ριζοσπάστης, Καθημερινή, Αδέσμευτος Τύπος και Πρώτη) και σε περιοδικά (Επιθεώρηση Τέχνης, Οικονομικός Ταχυδρόμος, ΑΝΤΙ, Πανσπουδαστική, Αρχαιολογία, Διαβάζω, Η Λέξη, Ομπρέλα) καθώς και σε Επετηρίδες.