ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

19 Σεπτεμβρίου, 2024

Search
Close this search box.

Το Αρχείο

Το Αρχείο

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, είναι και το προσωπικό αρχείο του Ανδρέα Λεντάκη, που κατέχει το ίδρυμα. Η φύση του αρχείου είναι διττή• αφενός αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά δυναμική πορεία του πολιτικού, συγγραφέα, φιλολόγου, διανοητή και κοινωνικού αγωνιστή Λεντάκη και αφετέρου σκιαγραφεί μια χαρακτηριστική εικόνα της νεότερης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας.

Το αρχειακό αυτό υλικό του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης», το έχουμε ηλεκτρονικά αρχειοθετήσει και ήδη το επισκέπτονται συχνά προς χρήση ιστορικοί, ερευνητές και φοιτητές. Στόχος μας η άμεση ψηφιακή αποτύπωσή του, ώστε να διασωθεί το πρωτογενές υλικό που το απαρτίζει, να αναπτυχθεί ενιαίο σύστημα διαχείρισης και παρουσίασής του με σκοπό την ασφαλή διάχυση της πληροφορίας στους μελετητές για προβολή, δημιουργία αντιγράφων, εκπαίδευση και εκδοτική δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες, που έχουν μέχρι σήμερα ταξινομηθεί και περιλαμβάνει η οργάνωση του Αρχείου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν περαιτέρω οι πιο κάτω αναφερόμενες και να υπαχθούν χρονικά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, είναι οι εξής:

  • Δημοσιεύματα Λεντάκη: Δημοσιεύματα για τον Α. Λεντάκη και για το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης»
  • Λεντάκης : Κείμενα του Α. Λεντάκη (άρθρα, συνεντεύξεις, προσωπικές σημειώσεις, ομιλίες, επιστολές για διάφορες περιστάσεις που καταχωρούνται ακόμα)
  • ΕΔΑ: Προσωπικό αρχείο του Α. Λεντάκη μέχρι το 1993, που παραιτήθηκε από Πρόεδρος της.
  • Πολιτική Άνοιξη: Κείμενα που αναφέρονται στην Πολιτική Άνοιξη, το καταστατικό της ίδρυσης του κόμματος, ομιλίες, πρακτικά βουλής καθώς και επερωτήσεις του Α. Λεντάκη
  • Φοιτητικά Κινήματα: Συλλογή του Α. Λεντάκη για τα Φοιτητικά Κινήματα, αρχείο δημοσιευμάτων στην Ελευθεροτυπία, στα οποία θα αναφερθώ εκτενέστερα στη συνέχεια.
  • Κίνημα Ειρήνης: Αρχείο δημοσιευμάτων της εποχής και αταξινόμητο ακόμη υλικό.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση: Συλλογή κειμένων του Α. Λεντάκη 1978-1988, όταν επί τρεις συνεχόμενες 4ετίες διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού.
  • Συνασπισμός: Αναφορές από τη συνεργασία του με το τότε κόμμα του Συνασπισμού
  • ΕΘΝΟΣ: Σειρά δημοσιευμάτων του Α. Λεντάκη στο ΕΘΝΟΣ
  • ΕΠΤΑΕΤΙΑ: Πλήρης συλλογή εφημερίδων από την Επταετία
  • ’74: Τεύχη ’74 ’75
  • ΑΝΤΙ: Τεύχη ΑΝΤΙ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ: Συλλογή άρθρων και περιοδικών για το γυναικείο ζήτημα
  • Κ.Κ.Ε.: Εφημερίδες και περιοδικά του Κ.Κ.Ε., καθώς και προεκλογικά έντυπα του κόμματος
  • Μ. Θεοδωράκης: Δημοσιεύματα σχετικά με την παραίτηση Θεοδωράκη 1972
  • ΠΑ.ΣΟ.Κ: Συνδιάσκεψη 1981
  • Φωτογραφίες: Διάφορες φωτογραφίες βασικά του Ανδρέα Λεντάκη και άλλων προσωπικοτήτων από πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικά γεγονότα, συναντήσεις κομμάτων και διάφορες περιστάσεις.

Ειδικότερα τώρα, το υλικό του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» που αφορά στη Νεολαία, μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: 

  1. Φοιτητικά Κινήματα
  2. Νεολαιίστικα Κινήματα
  3. Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θα αναφερθούμε με λίγα λόγια στην κάθε κατηγορία προσπαθώντας να διευκρινίσουμε το περιεχόμενό τους και να τις κατανοήσουμε.

  • Φοιτητικά Κινήματα

Στο αρχείο του ιδρύματος μπορεί κανείς να βρει στοιχεία που αφορούν τα φοιτητικά κινήματα ήδη από τη δεκαετία του ’50. Ο Ανδρέας Λεντάκης ως ηγετικό στέλεχος των κινημάτων διέθετε μια μεγάλη προσωπική συλλογή γύρω από τα φοιτητικά ζητήματα, η οποία αφορά στην ανάπτυξη και τη δράση των φοιτητικών κινημάτων έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σαφώς μεγάλο μέρος της αρχειακής συλλογής του Ιδρύματος αφορά τα ζητήματα της  γενιάς του 1-1-4 και του 15%, ζητήματα που απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό το φοιτητικό κίνημα των αρχών της δεκαετίας του ’60. Τα κείμενα, που αφορούν τη γενιά του 1-1-4, περιγράφουν αναλυτικά τη σύσταση του κινήματος, τη δράση του και τους στόχους του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρχείων, για τη γενιά του 1-1-4 αποτελεί το αφιέρωμα στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, του 1982, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς το παρασκήνιο και το κλίμα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το κίνημα, το ρόλο και τη συμβολή των φοιτητριών σε αυτό, καθώς και το γενικότερο ύφος της εποχής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το αφιέρωμα της Πανσπουδαστικής. Πολλά από τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα και υπάρχουν στο αρχείο είναι του ίδιου του Ανδρέα Λεντάκη, εμπνευστή και πρωτεργάτη του κινήματος. Ακόμα στο αρχείο μπορεί να βρει κανείς αναλυτικές αναφορές της εποχής για το κίνημα, καθώς και στοιχεία για συμμετέχοντες και υποστηρικτές.

Στο αρχειακό υλικό για τα φοιτητικά κινήματα συγκαταλέγονται ευάριθμα στοιχεία από ημερίδες, συνέδρια, παρεμβάσεις, άρθρα σε εφημερίδες, πλούσιο ηχητικό καθώς και φωτογραφικό υλικό. Υπάρχει ακόμα σειρά άρθρων τόσο του Ανδρέα Λεντάκη, όσο και πολλών άλλων συναγωνιστών με διάφορα θέματα που αφορούν τη φοιτητική νεολαία στο σύνολο της. Χαρακτηριστικά είναι τα άρθρα του Ανδρέα Λεντάκη σχετικά με τις υποτροφίες των φοιτητών και άλλα εκπαιδευτικά αιτήματα, τα οποία είχαν προκαλέσει αίσθηση, αλλά και κείμενα δημοσιευμένα στην Πανσπουδαστική, που αφορούν διάφορες πανεπιστημιακές Σχολές. Ακόμα στο αρχείο, υπάρχουν δημοσιεύσεις, χειρόγραφες σημειώσεις και φωτογραφικό υλικό, που αφορούν αποκλειστικά τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, στα οποία ο Ανδρέας Λεντάκης έλαβε μέρος, είτε ως απλός παρατηρητής, είτε ως εκπρόσωπος της Νεολαίας της ΕΔΑ.   

  • Νεολαιίστικα Κινήματα

Η δεύτερη αυτή κατηγορία αρχειακών κειμένων σχετικά με τη Νεολαία είναι και η μεγαλύτερη, καθώς αποτελείται από μια σειρά υποκατηγοριών με ξεχωριστή σημασία η καθεμία για την εποχή της. Οι υποκατηγορίες αυτές στις οποίες θα αναφερθούμε είναι οι ακόλουθες:

  • Νεολαία ΕΔΑ
  • Δημοκρατική Κίνηση Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» (Νεολαία  Λαμπράκηδων) 1963-67
  • Κίνημα Ειρήνης και Πολιτισμού (ΚΕΠ) 1974-76
  • Αδέσμευτη Κίνησης Ειρήνης (ΑΚΕ) 1981-85

Τα κείμενα, που υπάρχουν στο αρχείο σχετικά με τη Νεολαία της ΕΔΑ, αφορούν θέματα, που άπτονται τόσο της λειτουργίας και της οργάνωσης της Νεολαίας, όσο και γενικότερων θεμάτων ιδεολογίας. Έτσι στο αρχείο μπορεί να βρει κανείς Πολιτικές Αποφάσεις της Νεολαίας της ΕΔΑ μετά την εκλογική ήττα του ’77, στα οποία η Νεολαία αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, κείμενα με ανάλυση της κομματικής οργάνωσης της Νεολαίας, στα οποία αντικατοπτρίζεται το πνεύμα και το ύφος της εποχής, αλλά και κείμενα στα οποία αναλύεται ξεκάθαρα ο ρόλος της Νεολαίας και ποια ακριβώς οφείλει να είναι η δράση της, προκειμένου να προωθηθούν οι ιδέες και οι σκοποί του κινήματος της ΕΔΑ. Ακόμα, στο αρχείο μπορεί κανείς να βρει κείμενα, που παρουσιάζουν τόσο την ιστορική πορεία του κινήματος, όσο και τις μελλοντικές του προοπτικές. Τέλος στο αρχείο της Νεολαίας ΕΔΑ υπάρχουν μια σειρά από ομιλίες των εκάστοτε προέδρων της ΕΔΑ, οι οποίες εξάρουν το πνεύμα και τη μαχητικότητα της Νεολαίας και την προτρέπουν να συνεχίσει το δημιουργικό της έργο.

Στο αρχείο του Ιδρύματος υπάρχουν ακόμα μια σειρά από τεκμήρια και ντοκουμέντα, που αφορούν τη Νεολαία των Λαμπράκηδων. Ο Ανδρέας Λεντάκης υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» και ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη ως το 1967 και ως εκ τούτου στο προσωπικό του αρχείο υπάρχουν μια σειρά από δημοσιεύματα της εποχής γύρω από τη συγκρότηση της Νεολαίας, τη δράση της, αλλά και την απήχησή της στη νεολαία της εποχής. Επιπλέον, μπορεί κανείς να βρει στο αρχείο μαρτυρίες από νέους της εποχής για την επίδραση της Νεολαίας Λαμπράκηδων, καθώς και μεταγενέστερες μαρτυρίες για το ρόλο της. Ακόμα, υπάρχουν εκτεταμένα δημοσιεύματα σχετικά με συλλογικές δράσεις των στελεχών και μελών της Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ στο αρχείο μπορεί να βρει κανείς ζώσες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου και αφιερώματα των εντύπων της εποχής, αλλά και μεταγενέστερων εντύπων γύρω από την επίδραση και τον αντίκτυπο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Αναφορικά με το Κίνημα Ειρήνης και Πολιτισμού (ΚΕΠ) στο αρχείο υπάρχουν κείμενα που αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Κινήματος. Ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν εισηγήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Ανδρέα Λεντάκη και Τάκη Παλιού από συνεδριάσεις, συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες κ.ά.

Σχετικά με την Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης (ΑΚΕ) υπάρχει αρχειακό υλικό που αφορά στη σύσταση του Κινήματος, τις γενικές δραστηριότητές του, τους σκοπούς του, καθώς και την επιρροή του στο πολιτικό σκηνικό της εποχής. Ακόμα, αρχεία από έντυπα της εποχής που αναδεικνύουν τη δράση του και προσωπικές μαρτυρίες των πρωτεργατών του.

  • Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το υλικό, που υπάρχει στο αρχείο σχετικά με το θέμα «Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», αφορά τη σημαντικότατη πορεία του Ανδρέα Λεντάκη στα χρόνια που διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού. Έτσι μέσα στα αρχεία μπορεί κανείς να βρει πρωτογενές υλικό, που αφορά τόσο τη σύσταση διαχρονικών θεσμών όπως είναι το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τα ΚΑΠΗ, το Θέατρο Βράχων, καινοτόμα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», πρόληψης για τη μη χρήση τοξικών ουσιών – θεσμούς, που πρωτοεφάρμοσε ο Α. Λεντάκης-, όσο και κείμενα που αφορούν στο ρόλο και τη δράση των νέων στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από το υλικό αποδεικνύεται η μεγάλη πίστη του Ανδρέα στη Νεολαία και οι προσπάθειές του για τη δραστηριοποίησή της, αλλά και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, μπορεί να βρει κανείς στο αρχείο κείμενα, που αφορούν δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ως στόχο έχουν την εκπαίδευση, την απασχόληση και ακόμα την ψυχαγωγία των νέων. Τα άρθρα, οι ομιλίες, αλλά και τα πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων που υπάρχουν στο αρχείο, αποτελούν πηγή μελέτης και έμπνευσης οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, ενώ συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να αποτελούν τροφή για συζήτηση και προβληματισμό για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.