ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

25 Ιουλίου, 2024

Search
Close this search box.

Σύντομη Περιήγηση στη Bιβλιοθήκη

βιβλιοθήκη ledakis

Σύντομη Περιήγηση στη Bιβλιοθήκη

Τα βιβλία είναι καταλογογραφημένα και μπορεί κανείς να τα αναζητήσει βάσει τίτλου στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου: στο OpenΑΒΕΚΤ, στην κατηγορία ”Ειδικές Βιβλιοθήκες” στο εξής λινκ: https://ledakislib.openabekt.gr/ .

Στο 2ο όροφο του κτηρίου μας, σ’ ένα χώρο με άπλετο φως και ευχάριστη ατμόσφαιρα, βρίσκεται ήδη ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής βιβλιοθήκης του Ανδρέα Λεντάκη. Πρόκειται για μια συλλογή πλέον των 3.000 τόμων, μεταξύ των οποίων σπάνιες σειρές και εκδόσεις, που ο ίδιος συγκέντρωσε λόγω της διαρκούς επιστημονικής και πολιτικής του ενασχόλησης, κυρίως όμως χάριν της μεγάλης του αγάπης για τα βιβλία.

Στην βιβλιοθήκη μας βρίσκονται τόμοι της αρχαίας, μεσαιωνικής, ανατολικής και σύγχρονης φιλοσοφίας, τόμοι θρησκειολογικού περιεχομένου, που αφορούν τον Χριστιανισμό, τον Βουδισμό, τον Ινδουισμό, το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό, τις αρχαίες θρησκείες και την μυθολογία πρωτόγονων λαών, φυλών και πολιτισμών. Πλούσια είναι και η συλλογή από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, ενώ δεν λείπει και η σύγχρονη πεζογραφία και ποίηση.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει επίσης βιβλία κοινωνικής ανθρωπολογίας, δημόσιας διοίκησης, εκπαίδευσης όσο και βιβλία σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού.

Όσον αφορά τις τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, αγγειογραφία), υπάρχουν τόμοι με καλλιτεχνικά δημιουργήματα πρωτόγονων λαών, με έργα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, καθώς και με έργα της βυζαντινής και της σύγχρονης εποχής.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί βιβλία με αφηγήσεις περιηγητών, ταξιδιωτικούς οδηγούς, αλλά και βιβλία αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής, μεσαιωνικής, βυζαντινής και σύγχρονης ιστορίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λόγοι πολιτικών της σύγχρονης ιστορίας από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και την Κούβα, όπως για παράδειγμα οι λόγοι του Χρουστσόφ, του Φιντέλ Κάστρο κ.α.

Στη διάθεση των χρηστών της βιβλιοθήκης βρίσκονται λεξικά της ιταλικής, γερμανικής, τουρκικής και ισπανικής γλώσσας, καθώς και αξιόλογα λεξικά της σύγχρονης και αρχαίας ελληνικής γλώσσας, όπως και λεξικά με τοπικούς ιδιωματισμούς.