ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

26 Ιουνίου, 2024

Search
Close this search box.

Μικρή εισαγωγή για το Ίδρυμα και τον Ανδρέα Λεντάκη

Μικρή εισαγωγή για το Ίδρυμα και τον Ανδρέα Λεντάκη

Το Ίδρυμα Πολιτισμού & Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης» έχει συσταθεί για να τιμήσει την ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα στον πνευματικό και πολιτικό στίβο, τον Ανδρέα Λεντάκη, να διαδώσει το έργο και τις αξίες του, αλλά και να συνεχίσει την κοινωνική προσφορά του.

Ο Ανδρέας Λεντάκης είναι γνωστός ως σύμβολο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας χάρη στην μαχητικότητα και τους αγώνες του για την εδραίωση της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Idryma

Το Ίδρυμα από τη νομική του σύσταση με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 45Β 27/1/1999) και μέχρι σήμερα, έχει επιδείξει δυναμικά την παρουσία του στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης έχοντας στο ενεργητικό του πολλά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα –διεθνή συνέδρια, Ημερίδες, σεμινάρια, επιμορφωτικούς κύκλους, διαλέξεις, υποτροφίες, χρήση επιστημονικής Βιβλιοθήκης και του ιστορικού αρχείου του Α. Λεντάκη, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία – συνεργαζόμενοι κατά περίπτωση και με άλλους φορείς, όπως το Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων, το Παν/μιο Αθηνών, την Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση, με Δήμους κ.α.

Ο Ανδρέας Λεντάκης σε όλη του τη ζωή και με ποικίλους τρόπους απέδειξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν απλά και μόνο αντικείμενο θεωρητικών προβληματισμών, αλλά στις οριακές στιγμές προσβολής τους –αποδείκνυε πόσο πιστεύει σε αυτά- διακινδυνεύοντας την ζωή του. 

idryma ledakis

Δεν μιλούσε ευκαιριακά ή περιστασιακά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα έκανε σημαία του και στάση ζωής, τόσο στην εποχή των Φοιτητικών Κινημάτων τις δεκαετίες του ’50 και του’60, που ήταν στοχοποιημένος από την ασφάλεια και τους παρακρατικούς, όσο και στα δύσκολα χρόνια της αντίστασης κατά της Χούντας, δεν λύγισε, δεν δήλωσε μετάνοια, μήτε και όταν οι δήμιοί του επί δικτατορίας σκηνοθέτησαν την εκτέλεσή του.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που φέρει το όνομά του, θεωρεί χρέος του την διαφύλαξη, την ταξινόμηση και διάδοση της προσωπικότητας και του πλούσιου έργου του, υπηρετεί τον σκοπό αυτό με αφοσίωση και προσφέρει την πολιτική, πνευματική και διαχρονική παρακαταθήκη του Ανδρέα Λεντάκη μέχρι σήμερα στην κοινωνία μέσα από προγράμματα και ποικίλες δραστηριότητες- εκδηλώσεις.

Οι αίθουσες του Ιδρύματος