ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

26 Ιουνίου, 2024

Search
Close this search box.
βιβλίο

Ιερά Πορνεία

5/5
ΙΕΡΑ ΠΟΡΝΕΙΑ

Ιερά Πορνεία

Έτος έκδοσης: 1990
Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Δωρικός

“Το πιο επαίσχυντο έθιμο των Βαβυλωνίων είναι το ακόλουθο. Κάθε ντόπια γυναίκα είναι υποχρεωμένη μια φορά στη ζωή της να πάει και να «στηθεί» για εκπόρνευση στο ναό της Αφροδίτης και να συνευρεθεί με έναν ξένο. Πολλές γυναίκες που είναι πλούσιες και γι’ αυτό υπερήφανες δεν καταδέχονται να αναμιχθούν με τις άλλες και πηγαίνουν στο ναό με σκεπαστές άμαξες που τις σέρνουν δυο ζώα και εκεί «στήνονται» πλάι στο ιερό συνοδευόμενες από μεγάλη ακολουθία υπηρετών.

Οι περισσότερες όμως κάνουν το εξής. Κάθονται στο τέμενος της Αφροδίτης έχοντας στο κεφάλι ένα στεφάνι από λινό. Και υπάρχει πληθώρα γυναικών που άλλες προσέρχονται και άλλες φεύγουν. Υπάρχουν διάδρομοι με σχοινιά από όπου περνούν οι ξένοι ανάμεσα στις γυναίκες και κάνουν από κει την εκλογή τους.

Όταν μια γυναίκα καθήσει εκεί δεν μπορεί να ξαναγυρίσει στο σπίτι της αν πρώτα κάποιος ξένος δεν σμίξει μαζί της έξω από το ιερό αφού πρώτα της ακουμπήσει στα γόνατα χρήματα. Την ώρα που αφήνει τα χρήματα θα πρέπει να πει αυτά τα λόγια μόνο: ‘’Επικαλέω τοι την θεόν Μύλιττα’’, δηλαδή ‘’σε ζητώ στο όνομα της θεάς Μύλιττας’’. Μύλιττα ονομάζουν οι Ασσύριοι την Αφροδίτη”.

Ηρόδοτος (Βιβλ. Α, 199)

Άλλα Βιβλία