ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

26 Ιουνίου, 2024

Search
Close this search box.

Η αληθινή Ιστορία του Θεάτρου Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” και του Φεστιβάλ

Η αληθινή Ιστορία του Θεάτρου Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” και του Φεστιβάλ

Με αφορμή ανυπόστατο και αναληθές κείμενο που κυκλοφόρησε σε ιστότοπο θα τεκμηριώσουμε την αληθινή ιστορία του θεάτρου και του Φεστιβάλ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον οραματιστή, πρωτεργάτη και δημιουργό του Θεάτρου Βράχων Υμηττού-Βύρωνα και του πρώτου Φεστιβάλ ήδη το καλοκαίρι του 1986, στο χώρο των νταμαριών, του αείμνηστου Ανδρέα Λεντάκη.

Ledakis-Melina

Σε χρόνο ρεκόρ, λέει ο απολογισμός του Δήμου Υμηττού του έτους 1986, με τις ενέργειες του δημάρχου του Ανδρέα Λεντάκη κατασκευάστηκε το Θέατρο Βράχων για 3000 θέσεις στα νταμάρια Υμηττού και η δαπάνη του ξεπέρασε τα 15.000.000 δρχ. από τα οποία τα 5.000.000 ήταν προσφορά εργασίας του Δήμου Υμηττού. Είχε προηγηθεί η έγκριση της μελέτης του έργου, που υπέβαλλε ο δήμαρχος Υμηττού Α. Λεντάκης στην τότε υπουργό πολιτισμού, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και εγκάρδια φίλη του.

Για την ιστορία επίσης να πούμε, ότι ο Αντρέας Λεντάκης που υπήρξε πρωτοπόρος σε πλείστους θεσμούς στο χώρο της Τ.Α ( βλ. ΚΑΠΗ, Ε.Α.Π. κ.α.) και που στη συνέχεια έγιναν πανελλήνιοι, ήταν πάντα τολμηρός και τον χώρο στα νταμάρια, που διαμόρφωσε σε θέατρο Βράχων, τον διεκδίκησε δυναμικά, αποφασιστικά και τον κατέκτησε με αγώνα, κάνοντας ο ίδιος προσωπικά κατάληψη. Αποτέλεσμα να τον συλλάβουν, να δικαστεί αυτόφωρο και να καταδικαστεί με ποινή, που όμως σε 2ο βαθμό, στο Εφετείο αθωώθηκε.

Αν και δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι επιμέρους υποδομές, αλλά προς χάριν των αδιάψευστων στοιχείων, ο δήμαρχος υποχρέωσε τη ΔΕΗ να κατασκευάσει ειδικό υποσταθμό για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κατασκεύασε χώρους υγιεινής, αναψυκτήριο, διαμόρφωσε το χώρο προσπέλασης και τους χώρους παρκινγκ και ανακατασκεύασε το χώρο γηπέδου ποδοσφαίρου.

Ήδη λοιπόν τον Αύγουστο του 1986, με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Θεάτρου Βράχων δόθηκαν σημαντικές παραστάσεις από το Δήμο Υμηττού με το 1ο Φεστιβάλ «Λόγου και Τέχνης» και το Θέατρο έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Αθήνα. Η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή των δήμων Υμηττού-Βύρωνα αναβαθμίστηκε χάρη στην έμπνευση και τη μαχητικότητα του Α. Λεντάκη, και φυσικά βοήθησε καθοριστικά η καλή σχέση και συνεργασία που είχε αναπτύξει με τον τότε δήμαρχο Βύρωνα Δημήτρη Νικολαίδη.