ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

25 Ιουλίου, 2024

Search
Close this search box.

rhto1 EL wT ότε που η Δημοκρατία, μέσα σε ένα ομιχλώδες μεταπολεμικό τοπίο μετρούσε τους ανθρώπους της και η πλειοψηφία του πνευματικού κόσμου σιωπούσε, φωνές σαν του Ανδρέα Λεντάκη έδειχναν πως δεν είχαν στερέψει ακόμα οι αντιστάσεις και πως ο αγώνας για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς υπερτερούσε σε βαθμό που εκμηδένιζε την αξία αυτής της ίδιας ζωής.

Μεταπολίτευση και ελπίδες αναγέννησης για την πολύπαθη χώρα. Ακούστηκε πως “Τα καλύτερα παιδιά κουράστηκαν και μείνανε στο σπίτι”. Ο Ανδρέας Λεντάκης όμως ήταν παρών. Με νέες μάχες για την αυτοδιοίκηση, με συγγραφή κειμένων και μελετών, με δυναμική παρουσία στην επιστημονική κοινότητα, με έντονη κοινοβουλευτική δράση. Δίπλα στους προβληματισμούς της κοινωνίας, δίπλα στη νεολαία της αναζήτησης, δίπλα στον άνθρωπο. Μέσα στη ζωή. Με ένα έργο πολυσχιδές, που και σε πνευματικότητα και σε αγωνιστικότητα μένει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Αυτό το έργο θέλουμε να διαφυλάξουμε, να ταξινομήσουμε, να κάνουμε ευρύτερα γνωστό και αυτόν τον αγώνα να συνεχίσουμε. Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που φέρει το όνομά του, θεωρεί χρέος του να υπηρετήσει αυτόν το σκοπό και ευελπιστεί να προσφέρει στο ακέραιο την πολιτική, πνευματική και διαχρονική συνεισφορά του Ανδρέα στην κοινωνία...

Φωτεινή (Έφη) Α. Λεντάκη