Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα    ledakis@ath.forthnet.gr   210.322 6054
logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"
FOUNDATION OF CULTURE & EDUCATION "ANDREAS LENTAKIS"

  • Idryma Ledakis 01
  • Idryma Ledakis 02
  • Idryma Ledakis 03
  • Idryma Ledakis 04

Ανδρέας Λεντάκης (1935-1997) - O Eπιστήμονας, Ο Στοχαστής

λεντάκης επιστήμονας

Το συγγραφικό του έργο αριθμεί περισσότερα από 30 βιβλία (ιστορικά, αρχαιολογικά, λογοτεχνικά (ποίηση), εθνολογικά και πολιτικά), καθώς και δεκάδες άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά. Καθηγητής επί χρόνια σε Σχολή Δημοσιογραφίας και συνεργάτης σε πανεπιστήμια. Δημοσίευσε πάνω από 450 λήμματα στην Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια και στην Εγκυκλοπαίδεια "Υδρία".

Από τους σημαντικότερους τίτλους βιβλίων του αναφέρονται οι εξής: «Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα», το τελευταίο 4τομο πολυσήμαντο έργο του Α. Λεντάκη από τις Εκδ. Καστανιώτη, που ο 

λεντάκης επιστήμοναςσυγγραφέας δεν πρόλαβε να δει στην κυκλοφορία. «Οι νεοφασιστικές οργανώσεις στην νεολαία», πρωτοεκδόθηκε το 1963 από τη ΔΚΝ "Γρηγόρης Λαμπράκης". Το βιβλίο-ντοκουμέντο «Οι Παρακρατικές Οργανώσεις και η 21η Απριλίου», ο «Τοτεμισμός», ποιητική συλλογή, η «Παλατινή Ανθολογία», η «Ιερά Πορνεία», «Ανακρέων και Ανακρεόντεια» (ποιητική μετάφραση), «Η καταστροφή της Μήλου το 18ο αιώνα», Αθήνα 1974 κ.α.


Υπήρξε εκδότης των περιοδικών «ΈΝΑ» και «ΔΥΟ», που απαγορεύτηκαν από τη δικτατορία και διευθυντής της εφημερίδας "Ελληνική Αριστερά" της ΕΔΑ από το 1976 έως το 1978. Δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (Νέα, Ελευθεροτυπία, Έθνος, Βήμα, Αυγή, Εξόρμηση, Ριζοσπάστης, Καθημερινή, Αδέσμευτος Τύπος και Πρώτη) και σε περιοδικά (Επιθεώρηση Τέχνης, Οικονομικός Ταχυδρόμος, ΑΝΤΙ, Πανσπουδαστική, Αρχαιολογία, Διαβάζω, Η Λέξη, Ομπρέλα) καθώς και σε Επετηρίδες.

 

logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"

Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα     ledakis@ath.forthnet.gr     210.322 6054